Sushisillsom Shiso wraps ochmarineratris
För 4 personer:
- 4 färska sillfiléer
- 20 shisoblad (kinesisk mynta)
- 2 dl sushiris
- 3 dl vatten
- 2–3 msk sojasås
- 2 msk majonnäs
- 1 msk sesamolja
- 1–2 msk stark chilisås (gärna Sriracha)
- 1 msk rostade sesamfrön
- 1 msk risvinäger (alternativt annan mild vit vinäger)
- 40 g RädisgroddarDaikon (alternativt kan vanliga rädisor i tunna strimlor användas)
- Riven färsk pepparrot
Så här gör du:
Krydda fisken med salt och förvara svalt i 30 minuter. Det rekommenderas att all fisk som serveras rå fryses in över natten, gör detta efter saltning. Fisken skärs sedan i tunna strimlor och serveras med rädisgroddarDaikon och pepparrot.
Skölj riset ordentligt i flera omgångar tills vattnet är klart och genomskinligt. Koka det i 4–5 minuter och täck sedan med lock och låt stå i ytterligare 15 minuter i rumstemperatur.
Blanda det rumstempererade riset med sojasås, majonnäs, sesamolja, sesamfrön, chilisås och vinäger.
Använd shisobladen som ”paket” där du lägger en matsked marinerat ris och toppar med sillen, groddarna och färsk pepparrot.