Stekt inlagd sill med pepparrot, äpple och rödlök
Till lunch för åtta personer med rågbröd eller till middag för fyra personer med kokt potatis behöver du:
- 8 dubbla sillfiléer
- 10 g nyriven pepparrot
- 1 äpple
- Havssalt och nymalen peppar
- Rågmjöl
- ½ dl olivolja
Skär fenorna av sillfiléerna och skrapa skinn- och köttsidan fria från slem och fjäll med en kniv. Lägg sillfiléerna med skinnsidan nedåt. Skär äpplet i fjärdedelar och ta ut kärnorna men behåll skalet på. Skär sedan äppelbitarna i mycket tunna båtar. Lägg lite riven pepparrot på sillfiléerna, lägg på några tunna äppelskivor och strö över salt och peppar.
Stäng ihop sillfiléerna och vänd dem i rågmjöl. Hetta upp en panna med olja och stek sillfiléerna i ca 2 minuter på varje sida så att de blir gyllene. Lägg de stekta filéerna i en ugnsfast form och häll den varma såsen över dem. Låt sillen dra i 24 timmar innan du serverar dem på en bit rågbröd. Sillen kan även serveras varm med kokt potatis och bakade rotfrukter. Sillen kan hålla sig 8–10 dagar i kylen.
Lag:
- 2 äpplen
- 2 rödlökar
- ½ liter ättikslag
- ½ liter vatten
- 350 g socker
- 10 hela svartpepparkorn
Skala löken och skär ut kärnhuset ur äpplena. Behåll äppelskalet på, då det röda skalet ger en fin färg till lagen. Skär löken i fina strimlor och äpplena i grova tärningar. Lägg ättika, vatten, socker och pepparkorn i en kastrull, koka upp pannan och ta den från värmen. Lägg lökremsor och äppeltärningar i pannan och låt dra i 5 minuter.
Häll den varma såsen över sillarna.