Picklad sill med vit sparris, enbärskräm och krasse

Picklad sill med vit sparris, enbärskräm och krasse

För 4 personer:

  • 2 färska sillfiléer (prata med din fiskhandlare)
  • 1 dl kryddsnaps (alternativt kan vodka och några dillfrö eller gin användas)
  • 1 dl flädervinäger (eller annan blommig vit vinäger)
  • ½ tsk salt
  • 2 stjälkar selleri
  • 4 msk god majonnäs
  • 2 tsk krossade enbär
  • ½ citron, saft och skal
  • 100 g vattenkrasse
  • 20 g gräslök
  • 1 dl olivolja
  • 12 vita sparris
  • Färsk pepparrot

Så här gör du:

Skär sillen i lagom stora bitar och marinera tillsammans med tunt skivad selleri i en blandning av salt, snaps och vinäger i ca 30 minuter. Avlägsna sill och rotselleri före servering.

Blanda majonnäsen med krossade enbär, citronsaft, citronskal, salt och peppar.

Blanda ner gräslök och 1/3 av vattenkrassen i oljan så att den blir till en ljus och finhackad pesto. Smaksätt med salt och peppar.

Strimla den vita sparrisen (ta bort den nedersta delen) och koka i lättsaltat vatten i 3–4 minuter tills de är möra.

Lägg krämen längst ner på tallriken med sparrisen ovanpå. Strö över inlagd sill, selleri, vattenkrasse, färsk pepparrot och några generösa skedar vattenkrassepesto.