Friterade sill snacks med wasabimajonnäs och koriander
Till 4–6 personer behöver du:
- 4 dubbla sillfiléer
- Rågmjöl
- 1 liter druvkärnolja
- Salt och peppar
Kontrollera sillfiléerna så att de är färska och ta bort ryggfenan samt de största benen.
Skär filéerna i långa, tunna strimlor och rulla remsorna i rågmjöl kryddat med salt och peppar.
Häll oljan i en kastrull och värm den till ca 150 grader (kolla genom att sticka ner en tändsticka i oljan – fräser det runt tändstickan är oljan varm nog). Se dock till att det inte blir för varmt så att sillen bränns.
Lägg ner några sillbitar i taget i oljan och stek dem i ca 2 minuter tills de är gyllene och krispiga.
Ta upp sillbitarna och lägg dem på hushållspapper så att överflödig olja sugs upp.
Krydda sillbitarna med lite extra salt och servera dem med wasabimajonnäs samt lite färsk koriander. Om du inte gillar koriander kan du även servera den friterade sillen med krispig hjärtsallad eller radicchiosallad.
Wasabimajonnäs:
- 2 pastöriserade äggulor
- Havssalt
- 1 msk senap
- 2 msk äppelcidervinäger
- 1½ dl kallpressad rapsolja
- Nymalen peppar
- 1 tsk wasabipasta
Vispa äggulor, salt, senap och vinäger med en elvisp tills det blir tjockt och vitt. Vispa sedan ner oljan i en tunn stråle. Det är viktigt att detta sker sakta och försiktigt så att majonnäsen inte skär sig. Lägg till några droppar kallt vatten under vispning om majonnäsen verkar skära sig – det kan ibland rädda situationen. Smaksätt med salt, nymalen peppar, äppelcidervinäger och slutligen wasabipasta, beroende på hur stark du vill ha den.