Bakad yoghurtsill med ris och kryddig gurksallad
Till fyra personer behöver du:
- 8 dubbla färska sillfiléer
- 1 vitlöksklyfta
- 2 lökar
- 1 tsk gurkmeja
- 2 stjärnanis
- 5 lagerblad
- 2 dl äppelcidervinäger
- 1 dl äppelmos
- 2 dl vatten
- 3 dl grekisk yoghurt, gärna 10 %
- 1 msk havssalt
- Nymalen svartpeppar
Skala löken och vitlöken och hacka fint. Lägg dem i en gryta tillsammans med gurkmeja, stjärnanis, lagerblad, äppelcidervinäger, äppelmos, vatten, salt och nymalen peppar. Koka upp och låt koka i 5–7 minuter, ta kastrullen från värmen och låt svalna lite innan du tillsätter yoghurten och rör om ordentligt.
Lägg sillfiléerna på skärbrädan med skinnsidan nedåt. Kontrollera om det finns synliga ben, skär av ryggfenan och krydda sillfiléerna med salt och nymalen peppar på köttsidan.
Vik sedan ihop dem så att skinnsidan är utåt.
Lägg lite av yoghurtlagen i botten av en ugnsfast form, lägg sillfiléerna i formen och bred resten av lagen över sillarna. Sätt in formen i ugnen på 220 grader (använd grillfunktion) och grädda dem tills sillfiléerna fått en brynt och gyllene yta, ca 15–20 min.
Ta ut sillen ur ugnen och servera med kokt ris och den kryddiga gurksalladen.
Gurksallad
- 1 gurka
- 10 g färsk ingefära
- ¼ färsk röd chili utan kärnor
- 50 g socker
- ½ dl vatten
- ½ dl äppelcidervinäger
- Havssalt och nymalen peppar
Skölj gurkan och skär den i väldigt tunna skivor, antingen med en vass kniv eller ett mandolinjärn. Lägg skivorna i en skål och strö över lite salt.
Tillsätt äppelcidervinäger, vatten, socker, salt, nymalen peppar, finhackad ingefära och chili i en kastrull och låt koka upp. Ta av kastrullen från värmen när den kokar och låt svalna.
Häll av vattnet från gurkorna och häll sedan lagen över gurkorna. Låt dra i minst 1 timme innan användning, gärna längre.