Picklad sill med vit sparris, enbärskräm och krasse
För 4 personer:
- 2 färska sillfiléer (prata med din fiskhandlare)
- 1 dl kryddsnaps (alternativt kan vodka och några dillfrö eller gin användas)
- 1 dl flädervinäger (eller annan blommig vit vinäger)
- ½ tsk salt
- 2 stjälkar selleri
- 4 msk god majonnäs
- 2 tsk krossade enbär
- ½ citron, saft och skal
- 100 g vattenkrasse
- 20 g gräslök
- 1 dl olivolja
- 12 vita sparris
- Färsk pepparrot
Så här gör du:
Skär sillen i lagom stora bitar och marinera tillsammans med tunt skivad selleri i en blandning av salt, snaps och vinäger i ca 30 minuter. Avlägsna sill och rotselleri före servering.
Blanda majonnäsen med krossade enbär, citronsaft, citronskal, salt och peppar.
Blanda ner gräslök och 1/3 av vattenkrassen i oljan så att den blir till en ljus och finhackad pesto. Smaksätt med salt och peppar.
Strimla den vita sparrisen (ta bort den nedersta delen) och koka i lättsaltat vatten i 3–4 minuter tills de är möra.
Lägg krämen längst ner på tallriken med sparrisen ovanpå. Strö över inlagd sill, selleri, vattenkrasse, färsk pepparrot och några generösa skedar vattenkrassepesto.