Saltstekt sill med paprika, paprikasås och dillsallad
För 4 personer:
- 8 sillfiléer med skinn
- Flingsalt
- 2 röda pepparfrukter
- 1 gul lök skuren i klyftor
- 200 g tomater
- 1 msk tomatpuré
- 1 tsk kumminfrön
- 1 tsk paprikapulver (Rosen)
- 1 dl vitt vin
- 50 g smör
- 1 del huvudsallad
- 20 g dill
- 1 rödlök
- 4 msk olivolja
- 1 msk bra vinäger, till exempel sherryvinäger
- Surdegsbröd och gräddfil
- eller potatis.
Så här gör du:
Skär pepparfrukterna i grova bitar och stek lätt på en väldigt het stekpanna. När de börjar få brända fläckar, tillsätt lite av smöret, kummin, paprikan och tomatpurén. Rör om ordentligt och tillsätt sedan vitt vin, lökklyftor och grovt hackade tomater. Koka i 3–4 minuter och ta av från värmen. Rör ner resten av smöret i såsen och smaka av med salt och peppar.
Dela sallad och dill grovt, skiva rödlöken tunt och lägg allt i olja/vinägerdressingen.
Pensla sillfiléerna lätt med olja, strö rikligt med salt på skinnsidan och stek i en väldigt het, torr stekpanna (bara på skinnsidan) i 4–5 minuter. Servera med surdegsbröd och gräddfil eller potatis.