Grillad sommarsill med omrörd färskost och brynt smör
För 4 personer:
- 4 hela sillar
- 500 g tomater på stjälk (alternativt stora, köttiga tomater i skivor)
- 1 kg färskpotatis
- 200 g färskost
- 2 dl crème fraiche 38%
- 2 msk vispgrädde
- ¼ citron
- 2 msk olivolja
- 16 rädisor
- 1 gurka
- 3 kvistar färsk dragon
- 200 g smör
- 50 g kapris
- 1 citron, saft och skal
Så här gör du:
Förbered sillarna (be gärna din fiskhandlare att göra detta) genom att skölja dem väl för att ta bort eventuellt kvarvarande blod. Krydda dem sedan rikligt inifrån och ut med salt och svartpeppar. Låt fisken dra i 30 minuter innan du grillar dem i 5–6 minuter på varje sida över hög värme.
Tomaterna grillas väldigt varma tills de börjar spricka och läggs i den brynta smörsåsen precis innan servering.
Koka potatisen i 3–4 minuter i vatten med mycket salt. Ställ sedan potatisen åt sidan i 20 minuter tills den är mjuk men fast.
Smörsås: Bryn smöret i en kastrull under regelbunden omrörning tills det fått en fin mörkbrun färg och du känner doften av rostade nötter. Ta smöret från värmen och tillsätt genast den avrunna kaprisen och låt dem steka i smörets eftervärme.
Smaka av med citronsaft, citronskal, salt och peppar.
Omrörd färskost: Färskost, crème fraiche och vispgrädde vispas krämigt och smaksätts med citronsaft, olivolja, salt och peppar.
Skala gurkan och skär den i lagom stora bitar. Kvarta rädisorna och hacka dragonen grovt. Blanda färskostkrämen med örterna precis innan servering och strö eventuellt lite av örterna över.