Stekt inlagd sill med pepparrot, äpple och rödlök

Stekt inlagd sill med pepparrot, äpple och rödlök

Till lunch för åtta personer med rågbröd eller till middag för fyra personer med kokt potatis behöver du:

  • 8 dubbla sillfiléer
  • 10 g nyriven pepparrot
  • 1 äpple
  • Havssalt och nymalen peppar
  • Rågmjöl
  • ½ dl olivolja

Skär fenorna av sillfiléerna och skrapa skinn- och köttsidan fria från slem och fjäll med en kniv. Lägg sillfiléerna med skinnsidan nedåt. Skär äpplet i fjärdedelar och ta ut kärnorna men behåll skalet på. Skär sedan äppelbitarna i mycket tunna båtar. Lägg lite riven pepparrot på sillfiléerna, lägg på några tunna äppelskivor och strö över salt och peppar.

Stäng ihop sillfiléerna och vänd dem i rågmjöl. Hetta upp en panna med olja och stek sillfiléerna i ca 2 minuter på varje sida så att de blir gyllene. Lägg de stekta filéerna i en ugnsfast form och häll den varma såsen över dem. Låt sillen dra i 24 timmar innan du serverar dem på en bit rågbröd. Sillen kan även serveras varm med kokt potatis och bakade rotfrukter. Sillen kan hålla sig 8–10 dagar i kylen.

Lag:

  • 2 äpplen
  • 2 rödlökar
  • ½ liter ättikslag
  • ½ liter vatten
  • 350 g socker
  • 10 hela svartpepparkorn

Skala löken och skär ut kärnhuset ur äpplena. Behåll äppelskalet på, då det röda skalet ger en fin färg till lagen. Skär löken i fina strimlor och äpplena i grova tärningar. Lägg ättika, vatten, socker och pepparkorn i en kastrull, koka upp pannan och ta den från värmen. Lägg lökremsor och äppeltärningar i pannan och låt dra i 5 minuter.

Häll den varma såsen över sillarna.