Grillad sill med päron, ugnsbakad lök och krasse
Till fyra personer behöver du:
- 8 dubbla färska sillfiléer
- 2 lökar
- 1 päron
- 1 låda med krasse
- 1 dl olivolja
- 1 obesprutad citron
- 2 msk grov senap
- Salt och nymalen peppar
Så här gör du:
Ta bort ryggfenan och lägg filéerna på en skärbräda med skinnsidan nedåt. Krydda dem med salt, nymalen peppar, lite grov senap och finrivet citronskal. Stäng ihop filéerna och lägg dem på en tallrik och ställ in i kylen.
Halvera löken, men behåll skalet på. Hetta upp en kastrull och lägg de halva lökeni kastrullen med snittsidan nedåt och låt dem ”bränna” i 4-5 minuter, tills de är nästan helt svarta. Häll vatten i kastrullen så att det täcker löken. Tillsätt sedan lite salt, citronsaft och hälften av olivoljan och låt löken koka tyst i 15-20 minuter. tills de är möra men fortfarande håller formen. Lägg löken och det blöta i en skål och låt dem svalna något.
Hetta upp en grillpanna, tillsätt lite olja och grilla sillfiléerna i ca 2 minuter på varje sida så att de får en gyllene yta och ett krispigt skinn.
Krydda de grillade sillfiléerna med salt och nymalen peppar.
Lägg 2 filéer på varje tallrik, dela löken i lager och lägg 4–5lökskal på varje tallrik.
Skiva päron väldigt tunt på ett mandolinjärn och lägg några skivor på varje tallrik. Strö över krasse och rostat bovete. Servera eventuellt med ett gott rågbröd.