Sill52 skapades för att inspirera dig att äta mer sill – gärna en gång i veckan – och för att berätta om hur sillens många goda egenskaper är bra för planeten och din hälsa. Många vill till exempel äta mer klimatvänlig, ekologisk och hållbar mat – men det ska ändå vara både nyttigt och gott.
Och här är sillen från Nordsjön perfekt, eftersom den både har ett lågt klimatavtryck, fångas med ansvarsfulla metoder från hållbara bestånd och är fullproppad med vitaminer, mineraler och viktiga fettsyror.
Därför har vi samlat sill recept som både kan inspirera till att göra traditionella sill rätter på nya sätt, sätta sill på matbordet i vardagen och inspirera moderna matälskare att använda sill som råvara.
Smaklig måltid.
Sillens biologiska namn är ClupeaHarengus och finns överallt i danska vatten.
Sillen kan bli upp till 25 år gammal.
Efter blåmusslor har sillen det lägsta klimatavtrycket av alla våra animaliska proteinkällor.
I ett sillstim kan det finnas över en miljon sillar.
Sillen är vanligtvis 15–25 cm lång och väger 150–400 gram.
På 1800-talet var det normalt att äta upp till 6 sillar om dagen.
Sill är en bra källa för att få i sig tillräckligt med Omega-3, D-vitamin, selen och jod.
Sillen – särskilt den från Öresund – var en av våra viktigaste exportvaror under medeltiden. Idag är det Nordsjösillen som står högt i kurs – både här hemma och utomlands.