Sill har ett lågt klimatavtryck

Din kost släpper ut CO2

Som människa påverkar man klimatet genom att släppa ut CO2 inom en lång rad områden. Och din kost står för en stor del av dina personliga CO2-utsläpp. Men själva mängden beror på vad du äter (och hur långt maten transporteras). Färsk sill är en av de fiskar som har lägst CO2-avtryck per kilo.

Sillen har ett av de lägsta CO2-avtrycken

Sill är en naturlig resurs som inte kräver vatten, foder eller energi för att producera. Moderna energi- och resursbesparande fångst- och landningsmetoder används, och sillen ska därför endast fångas i sitt naturliga element och eventuellt bearbetas för exempelvis marinerad sill. Det betyder att sillen har ett av de lägsta CO2-avtrycken för skaldjur på bara 1 kg CO2 per kg färsk sill och 2,6 kg CO2 per kg marinerad sill. Det är lågt!

Du kan läsa mer om beräkningen av sillens klimatavtryck av företaget Carboncloud här.